Het project
Het verkeer zit dagelijks vast
U kent het wel: de file. Vele mensen verliezen hierdoor heel wat uren. Elk jaar staan we met z'n allen steeds langer in de file. 2016 was weer eens een jaar met een filerecord. Om toch vlot op het werk te geraken zullen werknemers meer en meer op zoek moeten gaan naar alternatieven. De e-bike speelt nu reeds een belangrijke rol maar heeft nog een zeer grote groeimarge als ecologisch en actief alternatief voor de auto. Het gebruik van de e-bike voor woon-werkverkeer is niet meer te stoppen, zeker omdat technologische evoluties (ondermeer de introductie van de speed pedelec) ervoor gezorgd hebben dat pendelafstanden tot 30 kilometer geen probleem meer zijn.
De e-bike boomt!
Dat ondertussen al heel wat mensen het potentieel van de e-bike inzien, toont zich in de verkoopcijfers (zie figuur hieronder). In 2016 was 40% van de verkochte fietsen een e-bike. Het gaat om zomaar eventjes 186.000 fietsen!
Elektrische fietsen moeten regelmatig opgeladen worden. Organisaties die hun werknemers en klanten willen motiveren om de wagen aan de kant te laten en met de elektrische fiets te komen, worstelen met de vraag hoe zij degelijke laadinfrastructuur structureel kunnen aanbieden. Momenteel bestaat deze meestal uit een stopcontact in de buurt van de stalplaats. Op deze manier moet de elektrische fietser steeds zelf zijn lader meenemen. Bij fietsen is de lader, in tegenstelling tot bij elektrische wagens, niet geïntegreerd in het voertuig. Het meenemen van de lader op elke fietstocht is niet zo triviaal aangezien deze over het algemeen redelijk volumineus is, best wel wat weegt en ook sneller stuk gaat door de schokken bij het transport. Ondanks de steeds grotere capaciteit van de batterij is de actieradius van de e-bike, zeker van de snelle exemplaren, vaak niet groot genoeg om zonder te laden op de tussenstop woon-werkverkeer aan te vatten. In dit project wordt hiervoor een oplossing gezocht in de vorm van een universeel laadsysteem, geïntegreerd in een laadstation dat organisaties kunnen installeren en waar elke e-bike opgeladen kan worden.
Naast het universeel laadsysteem wordt ook de integratie van een laadstation met een smart grid nagegaan en wordt de huidig stand rond draadloos laden geïnventariseerd en uitgetest met een testopstelling.
De belangrijkste resultaten van dit project werden samengevat in een gepubliceerde brochure.
Universele lader
Na een marktstudie is gebleken dat er al een aantal aanzetten zijn om tot een universele lader te komen. Met de bouwblokken die op de markt aanwezig zijn wordt een oplossing uitgewerkt voor de noden van bedrijven en winkels.
Fietsenstalling
Een fietslader komt niet alleen. Het stallen van een e-bike wordt pas comfortabel als naast een lader ook een degelijke fietsstalling aanwezig is. We testen een aantal concepten in combinatie met een geïntegreerde universeel lader.