U bent hier: Home / Toekomstige studenten / Gebruik van rekenmachines in de opleiding industriële wetenschappen

Gebruik van rekenmachines in de opleiding industriële wetenschappen

In een ingenieursopleiding maak je vaak gebruik van een rekentoestel.

In een ingenieursopleiding maak je vaak gebruik van een rekentoestel.

Moet ik een nieuw rekentoestel kopen?

In principe moet je niets nieuws kopen, maar je moet wel beschikken over een geschikte laptop en een rekentoestel. 

Er staat geen beperking op het gebruik van rekenmachines, behalve op een examen.  Als een rekenmachine leerstof (of methodes) bevat die tot de doelstellingen van een opleidingsonderdeel behoren, dan mag je het niet gebruiken. Wat in de examenpraktijk vaak dus wel een beperking inhoudt. En we doen ook niet flauw: computers, tablets en alle apparaten met netwerktoegang zijn geen rekenmachines.

Je moet natuurlijk onderscheid maken tussen het gebruik van een rekentoestel tijdens evaluatie/examenmomenten en tijdens lessen, labo's of oefenzittingen. Het kan soms zinvol zijn om te investeren in een rekenmachine die toch niet gebruikt mag worden tijdens de examens, terwijl anderen liever een computer gebruiken, of online tools op hun smartphone.  Of omgekeerd, kan je ook eens een rekenmachine lenen tijdens een examen.

Bij elk examenmoment moet het geheugen van je rekenmachine gewist zijn (ook alle programma's!) en wordt het gebruik van een toestel met mogelijkheid tot externe communicatie gelijkgesteld aan 'spieken'.

Tussen welke rekentoestellen kan ik kiezen?

We maken onderscheid tussen drie types rekenmachines:

1. "eenvoudige" wetenschappelijke rekentoestellen, bijvoorbeeld

 • de TI30 reeks (Texas Instruments)
 • de Casio FX-92 toestellen
 • de HP 9S en HP 10S (Hewlett Packard)
  In het algemeen kenmerken de toestellen in deze categorie zich ook door de eenvoudige beschrijving  een display van maximaal 2 lijnen. Dit type mag niet symbolisch kunnen rekenen.

2. grafische rekentoestellen, bijvoorbeeld

 • de TI84 toestellen
 • de Casio Graph 35+
  In het algemeen omvat deze categorie alle rekentoestellen, tenzij ze symbolisch kunnen rekenen.

3. rekenmachines die symbolisch kunnen rekenen, bijvoorbeeld

 • de TI NSpire
 • de "CAS" rekenmachines van Casio
  Deze categorie bevat "alle rekentoestellen die geen computer zijn".

Voor elk opleidingsonderdeel is in de ECTS fiche of op deToledopagina aangegeven welk van deze types rekenmachine gebruikt mogen worden tijdens het examen.

Daarnaast voeren de verschillende campussen intern een beleid om het gebruik van rekenmachines over de vakken af te stemmen:

 • Technologiecampus Aalst/Gent: enkel gewone wetenschappelijke rekenmachines (type 1) (kunnen rekenen met complexe getallen is aangewezen)
 • Technologiecampus De Nayer: enkel gewone wetenschappelijke rekenmachines (type 1) (kunnen rekenen met complexe getallen is aangewezen)
 • Technologiecampus Geel: vele vakken laten het gebruik van een grafische rekenmachine toe (type 2), bij voorkeur het type TI84
 • Campus Groep T Leuven: enkel gewone wetenschappelijke rekenmachines (type 1) (kunnen rekenen met complexe getallen is aangewezen)
 • Technologiecampus Oostende: vakken maken gebruik van rekenmachines die symbolisch kunnen rekenen (type 3)
 • Technologiecampus Diepenbeek: vakken maken gebruik van rekenmachines die symbolisch kunnen rekenen (type 3)
Nieuw rekentoestel

Plan je de aankoop van een nieuw rekentoestel en twijfel je omdat het niet vermeld staat, dan kan je best even informeren op de campus waar je de opleiding gaat volgen.  Je kan best even wachten met een aankoop tot het begin van het academiejaar.