U bent hier: Home / Over FIIW / Algemeen

Algemeen

Cijfers

Vanaf 2013-2014 zijn de academische opleidingen aan de hogescholen (met uizondering van de kunstopleidingen) universitaire opleidingen. Dit betekent dat je op niet minder dan zeven verschillende campussen een KU Leuven-opleiding van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen kunt volgen. Een echte multicampusfaculteit!

De faculteit biedt 2 bacheloropleidingen (met 7 afstudeerrichtingen) en 18 masteropleidingen. Uniek is dat het hele traject ook in het Engels afgelegd kan worden.

De faculteit telt ongeveer 4.700 studenten en 600 personeelsleden.

De vlieger

Het faculteitsbeeld is de vlieger van Archimedes. Een vlieger geïnspireerd op de schroef van Archimedes en ontworpen door industrieel ingenieur Jan Claes.

De vlieger is niet zomaar een kunstwerk, hij kan ook echt vliegen. En dat is waar onze industrieel ingenieurs voor staan: creatieve oplossingen vinden om dingen ook echt te doen wérken.

Geschiedenis

De huidige Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen zette haar eerste stappen in de Associatie KU Leuven als geassocieerde faculteit. De Geassocieerde Faculteit Industriële en Biowetenschappen (GFIBW) werd opgericht op 29 september 2005. De KU Leuven, de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, de Katholieke Hogeschool Limburg, de Katholieke Hogeschool Kempen, de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende en de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst ondertekenden de intentieverklaring waarin werd vastgelegd dat de vijf departementen met een opleiding tot industrieel ingenieur een geassocieerde faculteit zouden vormen binnen de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven. Sinds december 2007 maakte ook Groep T deel uit van de GFIBW.

Op 14 november 2011 werd dan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen op een studiedag rond de hertekening van het onderwijslandschap gelanceerd als volwaardige faculteit aan de KU Leuven. Lees hierover ook het artikel in de Campuskrant.