U bent hier: Home / Opleidingen / Schakelprogramma's

Schakelprogramma's

Elk jaar kiezen zo’n 800 studenten met een professioneel bachelordiploma om een masteropleiding in de industriële of biowetenschappen te starten. Dat kan meestal via een schakelpropgramma.

Elk jaar kiezen zo’n 800 studenten met een professioneel bachelordiploma om een masteropleiding in de industriële of biowetenschappen te starten. Dat kan meestal via een schakelpropgramma.

Heb je al een diploma professionele bachelor in de industriële wetenschappen en technologie en wil je graag verder studeren voor master in de industriële wetenschappen? Dan kun je instromen in de masteropleiding na het volgen van een schakelprogramma.

Wat is het schakelprogramma?

Tijdens je professionele bacheloropleiding richtte je je op de toepassing en de praktijk. De masteropleiding is een mooie aanvulling op die opleiding door je een breder theoretisch kader aan te reiken. Alle toepassingen steunen immers op een wetenschappelijke basis.

Je krijgt dus een brede kennis en je leert nieuwe toepassingen ontwikkelen. Ook de onderzoekscompetenties zijn belangrijk. Een master onderscheidt zich door een uitgesproken kritische ingesteldheid, die de vraag stelt naar het waarom in de techniek.

Om toegang tot de master te krijgen, volg je eerst een schakelprogramma waar je de nodige basiscompetenties en ingenieursvaardigheden ontwikkelt om de masteropleiding te starten. Je volgt een aantal opleidingsonderdelen uit de bacheloropleiding en specifieke opleidingsonderdelen, speciaal voor schakelstudenten. Na het schakeljaar krijg je een getuigschrift en word je toegelaten tot de master. Het programma kan, naargelang je vooropleiding, variëren tussen de 50 à 90 studiepunten. Een schakelprogramma leidt niet tot een extra diploma en heeft geen invloed op je leerkrediet.

Goed voorbereid starten aan het schakelprogramma!

Het schakelprogramma wordt door de meeste studenten als een heel intens programma ervaren. Je moet namelijk in één jaar de bachelorstudenten, die drie jaar krijgen, bijbenen zodat je goed kan starten aan de master.

Om je te helpen en goed voorbereid te starten aan het schakelprogramma helpen we je graag een stapje vooruit:

  • Positioneringstest: Begeleid je in je keuze om een schakelprogramma te volgen.
  • SPOC: Een zelfstudiecursus van wiskunde
  • Actimath: Een online-cursus wiskunde voor (bachelor- en) schakelstudenten

Overzicht schakelprogramma's

Veelgestelde vragen

 

Elke campus legt een eigen focus in de masteropleiding

De studieprogramma's zien er niet hetzelfde uit. We raden aan je schakel- en masterprogramma op dezelfde campus te volgen. Dat zal de overgang sterk vergemakkelijken.