U bent hier: Home / Opleidingen / Bacheloropleidingen / Bachelor in de industriële wetenschappen

Bachelor in de industriële wetenschappen

Profiel

Ben je ook geboeid door toepassingen die het verschil maken? Heb je originele ideeën om onze leefomgeving te optimaliseren? Ben jij een teamspeler die graag oplossingen voor praktische problemen bedenkt? Dan is een opleiding in het gevarieerde domein van de industriële wetenschappen iets voor jou!

De opleiding wil industrieel ingenieurs afleveren met een kritische geest, met creatieve ideeën en zin voor innovatieve ontwikkelingen, met aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijke verankering. Een opleiding vandaag voor een ingenieur van de toekomst. 

Opleiding

Een industrieel ingenieur wil ontwikkelen, implementeren en optimaliseren. Vanaf het begin van de bacheloropleiding staat een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk centraal. Je komt in contact met bedrijven en toegepast innovatief onderzoek en leert om je kennis zelf toe te passen op concrete technologische problemen.

Naast technische en niet-technische kennis zoals filosofie, bedrijfseconomie en communicatie, ontwikkel je vaardigheden zoals vakoverschrijdend werken, werken in team, mondeling en schriftelijk rapporteren, informatieverwerving en -verwerking. Zorg voor milieu en duurzaamheid zijn voortdurende aandachtspunten. 

Mogelijke masteropleidingen

Pas na je masteropleiding ben je industrieel ingenieur. De faculteit industriële wetenschappen biedt de volgende masteropleidingen in de industriële ingenieurswetenschappen aan, verspreid over de verschillende campussen:

Informatie over welk traject je moet volgen om af te studeren binnen een bepaalde masteropleiding vind je op de pagina van de masteropleiding of in de brochures.

Programma

Het programma bestaat uit 2 delen:

Het gemeenschappelijk deel bestaat uit 3 semesters en bevat:

  • een sterke wetenschappelijke basis: wiskunde, chemie en fysica, mechanica, elektriciteit, elektronica.
  • een aantal typische ingenieurstechnieken: informatica, grafische technieken en projectvaardigheden.

In het tweede deel van je opleiding (semesters 4, 5 en 6) kies je een afstudeerrichting om je verder te specialiseren in een technologiedomein dat aansluit bij je persoonlijke interesse:

  • bouwkunde
  • chemie
  • elektromechanica
  • elektronica-ICT
  • kunststofverwerking
  • nucleaire technologie
  • verpakkingstechnologie

Niet elke campus biedt echter alle afstudeerrichtingen aan. De doorstroommogelijkheden vind je in deze tabel.

Binnen sommige afstudeerrichtingen kun je nog een optie kiezen die je specifiek voorbereidt op je masteropleiding.

In de programmagids vind je voor de campussen meer informatie terug over de opleiding:

Meer info
Download of bestel de brochure