U bent hier: Home / Nieuws

Nieuwsverzameling

readySTEMgo: succesfactoren in de W&T-opleidingen

Groep W&T - 16 februari 2017

Het readySTEMgo project is erop gericht om studenten met een verhoogd risico op uitval in het eerste jaar W&T (industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur, en wetenschapper) in een vroegtijdig stadium van de opleiding te identificeren. 

In dit kader werd er een gedetailleerd instroomprofiel opgesteld van 1521 generatiestudenten in het academiejaar 2015-2016 op het vlak  van zowel cognitieve als niet-cognitieve factoren. Op basis van de behaalde examenresultaten na de eerste en tweede zittijd werden de belangrijkste succesfactoren per opleiding bepaald. Momenteel worden er opleidingsspecifieke infographics ontwikkeld die tijdens SID-in’s en andere infomomenten door informanten kunnen gehanteerd worden om leerlingen op basis van cijfermateriaal gericht te adviseren bij hun studiekeuze.

Ondernemerschap zou in alle vakken aan bod moeten komen!

Groep W&T - 16 februari 2017

Er leeft veel rond ondernemerschap binnen de vijf faculteiten van de Groep Wetenschap & Technologie. Het beleidsproject Triple E wil verschillende initiatieven onder de aandacht brengen door docenten en studenten aan het woord te laten.  Deze keer trok Triple E naar Gent.

Wie op de Technologiecampus Gent aan ondernemerschap denkt, neemt best contact met docent Ignace Martens, de bezieler achter onder andere de Lean Learning Academy en de Incubatiecel voor Duurzaam Ondernemen.

Ondernemerschap in drie woorden: Denken, durven , doen! Ondernemerschap is voor mij opportuniteiten zien en de marktwaarde in een innovatie zien. Het gaat ook over netwerken met interessante mensen en durf, passie en doorzettingsvermogen tonen!

Ignace Martens, Technologiecampus Gent

Campus Hof Bladelin in Brugge plechtig geopend als studie- en congrescentrum

Nieuws KU Leuven - 3 februari 2017

Op donderdag 2 februari heeft de KU Leuven plechtig de deuren van Campus Hof Bladelin geopend. Het historische gebouw in de Brugse stadskern is klaar om een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis aan te vatten als studie- en congrescentrum van de universiteit.

Lees hier het volledige artikel.

Studenten bouwen duurzame kookinstallatie voor Keniaans schooltje

Technologiecampus Diepenbeek - 1 februari 2017

Ontwerp en bouw een duurzame, goedkope installatie waarmee een Keniaans dorpsschooltje zijn leerlingen te eten kan geven. Met die opdracht trokken masterstudenten industrieel ingenieur Jason Serdons en Sven Bonhomme in oktober voor drie maanden naar Ukunda, in het zuiden van Kenia. Het project, gerealiseerd in samenwerking met vzw Students for Energy in Africa, maakt deel uit van de masterproef die de studenten dit jaar moeten inleveren.

De basisschool (van de Vlaamse organisatie Rainbow4Kids) in Ukunda was op zoek naar een duurzaam energiesysteem voor het bereiden van eten. “De school vangt elke dag zo’n 450 leerlingen op. Omdat de ouders te weinig geld hebben om hun kinderen te eten te geven, krijgen ze op school twee keer per dag een maaltijd”, zeggen studenten Jason Serdons en Sven Bonhomme.

Koken gebeurt er echter op hout – en dat heeft enkele grote nadelen. “Houtverbranding is slecht voor het milieu en er is véél hout nodig om te koken – het rendement van verbranding ligt laag. Hout aanschaffen, is bovendien zeer duur. De energiekosten voor het schooltje liggen dan ook erg hoog – geld dus dat ze niet kunnen besteden aan bijvoorbeeld nieuwe boeken.”

De studenten industrieel ingenieur kregen via vzw Students for Energy in Africa dan ook de opdracht mee om een groene, kostenbesparende installatie te ontwikkelen. “Na een korte analyse van het probleem besloten we om in te spelen op het zonlicht. We dachten aan een zonnetrog: een schotel die het zonlicht reflecteert in één lijn waardoor de vloeistof – water – op die lijn warm wordt.”

Zonneboiler
Jason en Sven trokken in oktober 2016 naar Kenia om hun idee uit te werken. “Maar we ontdekten dat de efficiëntie van onze zonnetrog niet hoog genoeg lag.” Ze gooiden het dus over een andere boeg en bouwden een zonneboiler. Daarbij wordt het water in een tank verwarmd door glycerine, dat zeer snel opwarmt door de zon. “De vloeistof komt via een netwerk van dunne leidingen – die in goed geïsoleerde bakken liggen, aangebracht op een dak – terecht. De glycerine draagt haar warmte met andere woorden over naar het water. Via het systeem wordt het water verwarmd tot 65 graden Celsius – perfect bruikbaar in de keuken.”

Tussen het schrijven van hun scriptie door sloegen de twee studenten aan het tekenen, boren, timmeren, isoleren… “De lokale bevolking hielp ons onder meer met het aanleggen van elektriciteit en waterleidingen. Dat we hen actief betrokken bij het project had een belangrijke reden: zo leerden ze immers hoe ze de installatie kunnen nabouwen, op andere plekken, eens wij weg zijn.”

Om hun project te kunnen realiseren, moesten Jason en Sven overigens 6.000 euro ophalen. “Dankzij een benefietactie en met de hulp van enkele sponsoren slaagden we erin om die financiering rond te krijgen.”

Zelfontwikkeling
“Projecten zoals deze vinden we enorm belangrijk. Implementatie van kennis en expertise in technologie is immers één van de kernelementen van onze opleiding”, zegt prof. dr. ir. Wim Deferme (faculteit Industriële ingenieurswetenschappen) die de masterproef begeleidde. “Daarnaast dragen zulke projecten bij aan de zelfontwikkeling van de student. Ze ontdekken hoe ánders het leven in zo’n land eraan toegaat, wat weer leidt tot nieuwe inzichten. En: ze leren een project managen. Daar plukken ze later, op de arbeidsmarkt, de vruchten van.”

In februari trekken twee andere studenten naar Ukunda. “Zij zullen moeten nagaan of de installatie naar behoren werkt en focussen daarbij vooral op de optimalisatie van de verbrandingsinstallatie en warmteoverdracht. Dat is belangrijk om het energieverlies te beperken.”

Industrieel ingenieur is een gezamenlijke opleiding van de UHasselt en KU Leuven.

https://studentsforenergyinafrica.com/
http://sven-jason-in-kenia.weebly.com/

Meer dan 200 bedrijven voor jobbeurs Technologiecampus De Nayer

Technologiecampus De Nayer - 27 januari 2017

De jobbeurs Technologie, ICT en Engineering georganiseerd voor de studenten van Technologiecampus De Nayer (KU Leuven) en Campus De Nayer (Thomas More) wordt elk jaar groter en groter. Vorig jaar hadden we een recordaantal deelnemers van meer dan 190 bedrijven en dit jaar zitten we al aan meer dan 220 bedrijven die deelnemen aan de jobbeurs.

Omdat er elk jaar meer vraag komt van bedrijven om op de jobbeurs aanwezig te zijn, gaat er dit jaar een tent met een verdieping geplaatst worden zodat er 218 bedrijven een stand kunnen zetten op de jobbeurs. Daarnaast is er ook de virtuele beurs waar meer dan 220 bedrijven in contact komen met de studenten van De Nayer.

Bedrijven die zich nu nog willen inschrijven kunnen enkel nog terecht op de virtuele beurs.

De lijst van deelnemers en meer informatie vind je hier terug.

Punch 1 Solar Car op grootste showroom van het land

Campus Groep T Leuven - 14-22 januari 2017

De Belgische zonnewagen “Punch One” stond de afgelopen 10 dagen op het Autosalon in Brussel, waar maar liefst 435.000 mensen hem gezien hebben. De reacties van het publiek waren uitbundig bij het horen van de specificaties van dit technologisch hoogstandje. De zuinigste wagen van het salon haalt een topsnelheid van 120 km per uur, is volledig elektrisch en weegt slechts 165 kg.

Punch One heeft in 2015 deelgenomen aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië, waar hij na 3021 km op de 5e plaats geëindigd is.  Dit jaar doet het Punch Powertrain Solar Team weer mee aan deze ambitieuze wedstrijd in oktober. Het team zal volop voor de wereldtitel gaan, die ze nog nooit eerder hebben kunnen bemachtigen. “We staan voor op onze strakke planning. De design fase loopt ten einde en het team kan bijna beginnen aan de productie van de volgende zonnewagen.”, vertelt Thierry Garritsen, de woordvoerder van het Punch Powertrain Solar Team.

Onder de bezoekers zaten ook enkele politici die duidelijk onder de indruk waren van dit project. O.a. Kris Peters, Bart Tommelein, François Belot en het Vlaamse Parlement stonden versteld van de zonnewagen. Ze moedigen het nieuwe team aan om voor de eerste plaats te gaan in hun volgende wedstrijd. Prinses Astrid van België was benieuwd naar de binnenkant van de wagen. Na een grondige inspectie begreep ze waarom de chauffeur maximaal 1m90 lang mag zijn en 80 kg mag wegen.

Smart Buildings

Kanaal Z- 12 januari 2017

De kantorenmarkt kent een razendsnelle evolutie. De architecturale kwaliteit wordt belangrijker, de duurzaamheid van materialen, energie-efficiëntie en ook de integratie van intelligente technologie. Het kantoor van de toekomst wordt een slim gebouw dat voor een stuk zelfsturend wordt.

In het onderstaande filmpje legt Catherine Lootens, werkzaam aan het Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven Technologiecampus Gent, uit hoe hun onderzoek hier een bijdrage aan levert.

Masterstudenten KU Leuven Technologiecampus Gent creëren oplossing voor het carpool-probleem

Technologiecampus Gent - 22 december 2016

Persbericht KU Leuven en FSTR

Masterstudenten KU Leuven Technologiecampus Gent creëren oplossing voor het carpool-probleem

Het voorbije half jaar werkten een groep masterstudenten industrieel ingenieur elektronica-ICT van de KU Leuven Technologiecampus Gent aan een reeks algoritmen die de organisatie van carpoolen optimaliseren. Hiervoor werkten ze samen met de Gentse start-up FSTR.

FSTR benadert carpooling vanuit het standpunt van de gebruiker: Hoe kun je zo gemakkelijk mogelijk een gepaste rit vinden naar je bestemming? Op deze vraag biedt FSTR een antwoord. Om carpooling succesvol te laten groeien, heb je grote groepen gebruikers nodig die allen dezelfde richting uitrijden. In de meeste gevallen kennen zij elkaar echter niet. Daarom zijn de klanten van FSTR bedrijven. Zij beheren hun werknemersdata en regelen de betalingen. En de ritten? Die worden automatisch gecreëerd op basis van de kalender en werkschema’s.

De Gentse startup FSTR en de KU Leuven-studenten onderzochten in het kader van het vak ‘Optimalisatietechnieken’ een aantal oplossingen die het opstellen van ritten voor meerdere personen versnelt en daarbovenop inzet op het minimaliseren van het aantal gereden kilometers. De optimalisatie houdt daarbij steeds rekening met verschillende eigenschappen van de gebruikers zoals hun werkschema en het aantal beschikbare plaatsen in een auto.

Nu het semester op zijn einde loopt, presenteerden de studenten hun bevindingen en resultaten in het bijzijn van een jury. Alexander D’hoore en Kristof Devos (zie foto) vonden de beste oplossing: zij maakten gebruiken van state of the art zoekalgoritmen om zo sterk geoptimaliseerde ritten op te stellen.

FSTR zal deze bevindingen verder verfijnen en waar mogelijk integreren in haar eigen algoritmen.

Slimme verlichting is essentieel voor smart buildings en smart cities

Trends Knack - 22 december 2016

Een nieuwe cluster van bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekscentra gaat zich de komende jaren toeleggen op de digitalisering van verlichting. "Groen Licht Vlaanderen bouwt verder op eerdere initiatieven rond led-technologie, maar wil kennisdeling en innovatieprojecten de uitrol van slimme verlichtingsconcepten stimuleren", vertelt projectmanager Catherine Lootens van de KU Leuven, Technologiecampus Gent.

Door de evolutie naar smart buildings en smart cities is de nood aan nieuwe, intelligente technologieën hoog. Ook op het vlak van verlichting is er nog grote winst te boeken. Catherine Lootens: "Smart buildings en geconnecteerde verlichting gaan hand in hand. Er zijn belangrijke tendensen rond automatisering, visueel comfort, datacaptatie, het internet-of-things, ... Dat zijn allemaal zaken die een grote rol gaan spelen in onze gebouwen en infrastructuur. Klassieke verlichtingsbedrijven kunnen dat niet alleen realiseren en wij willen als cluster bijdragen om de nodige samenwerkingen tot stand te brengen."

De cluster mikt dus enerzijds op productontwikkelaars en fabrikanten van armaturen en lampen, sensoren en lichtregelsystemen, maar ook op telecomoperatoren, specialisten in automatisering, dataverwerking en ontwikkelaars van IoT-componenten en -modules. "Die samenwerking is ook cruciaal omdat we zoeken naar energiezuiniger concepten maar ook en vooral naar meerwaarde voor facility managers, gebouwenbeheerders en gebruikers. Hoe beter men de verlichting kan afstemmen op het gebruik, hoe lager de totale kosten voor het gebouw en hoe hoger het comfort voor de gebruiker."

Catherine Lootens, projectmanager van de KU Leuven, Technologiecampus Gent.

Led-technologie is de basis

Het toevoegen van intelligentie aan verlichting is maar mogelijk dankzij de overgang naar led-technologie. "Led is de basis van alles. Het is een lichtbron met een hele lange levensduur, die makkelijk regelbaar is en zelfs de laatste jaren nog steeds efficiënter is geworden", vertelt Lootens. "Maar het is vooral het digitale aspect en het gemak waarmee je het kan koppelen aan bestaande netwerken, die ervoor zorgt dat het een ideale bouwsteen is voor intelligente verlichting. Led-verlichting gaat snel aan en uit en kan eenvoudig de lichtsterkte of kleurtemperatuur aanpassen. Dat biedt heel veel variabelen om de verlichting aan te passen in gepersonaliseerde concepten."

De nieuwe cluster Groen Licht Vlaanderen mikt met vernieuwende toepassingen op een aantal sectoren. Catherine Lootens: "In de zorgsector en bijvoorbeeld de woon- en zorgcentra denken we dat verlichting sterk kan bijdragen tot de levenskwaliteit van zieken en bewoners. Daarnaast zien we een groot potentieel in kantoorverlichting omdat we weten dat licht een belangrijke invloed kan hebben op de activiteitsgraad van mensen."

"En logistieke gebouwen kunnen we nog veel energie-efficiënter maken door het licht af te stemmen op de zones waar er activiteit is. De huidige regel- en aanwezigheidssystemen zijn niet altijd optimaal na oplevering en door latere wijzigingen in de gebruikscondities. Een betere captatie van de condities en interactie met gebruikers zal leiden tot een intelligentere sturing."

Meer doen met openbare verlichting

Bovendien opent nieuwe technologie ook mogelijkheden om verlichtingspunten in de openbare ruimte beter te benutten. "We kunnen op diverse manieren bijdragen aan smart cities. In heel wat steden zijn er al stappen gezet om klassieke verlichtingspunten nieuwe functies te geven. Er is een ruime verspreiding aan lichtarmaturen en door het toevoegen van intelligente technologieën kan zich een heel nieuwe wereld openen: extra sensoren die temperatuur, vochtigheid, lawaai of CO2-uitstoten meten, die verkeersdichtheid of andere data capteren en doorgeven. Er zijn op dat vlak nog vele mogelijkheden te ontginnen", besluit de projectmanager van Groen Licht Vlaanderen.

www.groenlichtvlaanderen.be

Robot speelt gitaar en wint EE3-prijs

Campus Groep T Leuven - 22 december 2016

Bouw een robot uitgerust met sensoren en aangestuurd door een PC. Niet direct een opdracht die tot de verbeelding spreekt. Tot je ziet wat de tweedejaars industrieel ingenieur op Campus Groep T Leuven ervan maken. Op 22 december 2016 pakten de 10 beste teams uit het hun creaties. De gitaarspelende robot speelde iedereen naar huis.

Een containerterminal met visjes, een bewakingssysteem dat inbrekers in bedwang houdt, een Trump Wall Builder, een automatische duveluitschenker, een hondenasiel, ... Je kon het zo gek niet verzinnen of de studenten hadden er een toepassing rond bedacht. En overigens niet alleen bedacht maar ook effectief gemaakt met fishertechnik tools. Projectcoördinator Luc Janssens noemde ze stuk voor stuk 'hoogstandjes van aankomend ingenieurstalent'.

De Engineering Experiences (EE's) zijn zowat de paradepaardjes van de ingenieursopleiding op Campus Groep T. Het gaat om interdisciplinaire leerbelevenissen waarin studenten uitgedaagd worden om al doende cruciale ingenieurscompetenties te verwerven zoals analytisch denken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, teamwork én resultaatgerichtheid. Want elk project moet resulteren in een concreet product of apparaat dat effectief werkt.

Het team van Pieter Roeyen, Maarten Deridder, Joren Joly, Alexander Vos en Jacob Castro vergastte de jury en de bezoekers met muzikale evergreens. Aangestuurd door een zelfgeprogrammeerde computer en gespeeld door een zelfgebouwde robot op een elektrische gitaar. Zes plectrums en een assortiment 3D geprinte blokjes haalden moeiteloos 4 akkoorden en 20 toonaarden uit het instrument. En zorgden voor schwung in het atrium van de campus. Het leverde het team de eerste prijs op van de EE3-projecten 2016-2017.

Jobbeurs Campus Groep T Leuven nu al volzet

Campus Groep T Leuven - 21 december 2016

Leuven. De Ondernemersdag van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen op Campus Groep T heeft pas plaats midden februari 2017, maar is nu al weken volgeboekt. Tientallen bedrijven staan inmiddels op de wachtlijst.

Ingenieurs – vooral dan industrieel ingenieurs – blijven goed in de markt liggen. Dat bleek eerder al uit cijfers van de VDAB en wordt nu nog maar eens bevestigd. Eind augustus 2016 waren er voor 1 500 werkzoekende industrieel ingenieurs meer dan 3 600 jobs beschikbaar. De schaarste aan industrieel ingenieurs – en technische profielen in het algemeen – noopt recruiters ertoe om almaar vroeger op zoek te gaan naar talent. En ook om creatief uit de hoek te komen om dat potentieel te detecteren.

Campus Groep T speelt hier op in. Door bijvoorbeeld van de Ondernemersdag ook een projectenmarkt te maken. Bedrijven kunnen er niet alleen jobs aanbieden maar ook stages, masterproeven en projecten waardoor ze potentieel talent vroeg op het spoor kunnen komen.

Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs is daar een goed voorbeeld van. Masterstudenten kunnen hun opleiding aanvullen met twee semesters in of i.s.m. ondernemingen. Zo krijgen toekomstige ingenieurs de kans om ambitieuze projecten te realiseren zoals de bouw van een zonnewagen, een supersnelle elektrische raceauto of ecologische schepen voor de binnenvaart.

De Ondernemersdag op Campus Groep T heeft overigens nog meer in petto. Ook industrieel ingenieurs die nog verder willen studeren of doctoreren vinden er hun gading op de stands van o.m. KU Leuven, U. Gent, Vlerick Business School en Antwerp Management School.

Wanneer?

woensdag 15 februari 2017, 13 – 17 uur

Waar?

KU Leuven, Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen
Campus Groep T
Andreas Vesaliusstraat 13
3000 Leuven

Contact

Yves Persoons
tel 0478 36 26 86
yves.persoons@kuleuven.be

Meer info: http://iiw.kuleuven.be/groept/ondernemer/ondernemersdag

Nieuwe lezingen Denkend Geloven 2016-2017

Technologiecampus Gent

Wetenschap en geloof

Sinds geruime tijd gaan geloof en wetenschap elkaar uit de weg: ze vertrekken van eigen mens- en wereldbeelden en hanteren verschillende begrippen en methoden. Toch is er recent een opmerkelijke toenadering tussen beide gegroeid: geloof wordt meer en meer het voorwerp van wetenschappelijke observatie, terwijl technologische evoluties op hun beurt zoeken naar spirituele referentiekaders. Is het moment van een nieuwe dialoog aangebroken? Denkend geloven brengt tijdens vier lezingen een stand van zaken en stelt concrete antwoorden voor. Deze lezingen vinden telkens plaats op KU Leuven Technologiecampus Gent (Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent), van 19.30 tot 21.30 uur.

  • Een verkenning van de turbulente relatie tussen geloof en psychiatrie

psychiater prof. dr. S. Claes, 6 maart 2017

  • Implodeert het personalisme? Darwin en christelijke ethiek
ethicus prof. dr. J. De Tavernier, 13 maart 2017
 
  • Wonder is toch een wonder | De kijk van een sterrenkundige op het debat tussen geloof en wetenschap
sterrenkundige prof. dr. C. Waelkens, 20 maart 2017
 
  • Religie en wetenschap? Naar een nieuwe dialoog?
theoloog drs. T. Uytterhoeven, 27 maart 2017
 
Klik hier voor meer informatie en inschrijvingen.

Verslag forumavond 9/12 op Technologiecampus De Nayer

Technologiecampus De Nayer - 9 december 2016

Op 9 december vond de forumavond ‘Conversie van een fossiel-gebaseerde naar een bio-gebaseerde chemische industrie’ plaats op Technologiecampus De Nayer. Sprekers als Prof. Bert Sels (Departement Microbiële en Moleculaire Systemen), Prof. John Dejaeger (Lamifil en Departement Chemische ingenieurstechnieken) en Johan De Tavernier (Faculteit Theologie en Religiewetenschappen) garandeerden een boeiende en diverse avond. Met een publiek dat bestaat uit professionals uit bedrijven, alumni en studenten chemie en biochemie hadden we een goede mix van kennis en nieuwsgierigheid wat maakte dat het debat op de receptie nog even heeft nagezinderd.

Op deze avond is er een interessante discussie ontstaan over grondstoffen. Waar het duidelijk is dat aardolie zeker nog niet op is, stelt de vraag zich of hat aangewezen is deze volledig op te gebruiken. Klimaatverandering is een belangrijke reden waarom we dit niet zouden doen. Een alternatief hiervoor betreft biomassa. Het werd echter duidelijk dat we gebruikt moeten maken van technologieën die biomassa omzetten naar biogebaseerde producten met een grotere meerwaarde dan louter energie. Verschillende types biomassa komen in aanmerking om biogebaseerde producten te produceren. Lignocellulose de meest logische keuze naar beschikbaarheid toe, maar ook de moeilijkste grondstof. In deze biogebaseerde economie dient duurzaamheid tevens nagestreefd te worden. Tools zoals atoomeconomie (het evalueren hoeveel van de grondstof er uiteindelijk in het eindproduct terechtkomet) kunnen hier een belangrijke rol spelen. Nieuwe technologieën vragen echter ook investeringen. Men merkt momenteel de trend dat grote eindgebruikers als sponsors voor verder onderzoek optreden.

De fossiel-gebaseerde grondstoffen zijn nog niet aan hun laatste dagen toe. Er wordt wel meer door bedrijven uitgekeken naar andere mogelijkheden. De bio-gebaseerde chemische industrie speelt hierbij een duidelijke en belangrijke rol. Met de nodige investeringen en de ontwikkeling van de technologieën, waarbij de chemische en biochemische industrieel ingenieurs een belangrijke rol kunnen spelen, is er zeker mogelijkheid tot alternatieve bio-gebaseerde grondstoffen.

Alle foto's van deze forumavond vind je hier.

Succesvolle editie van de wedstrijd « Haal meer uit beton »

Technologiecampus Oostende - 29 november 2016

Persbericht

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) maakte op 29 november in de AP-Hogeschool Antwerpen de 8 laureaten van de wedstrijd "Haal meer uit Beton bekend. In de periode van 3 oktober tot 29 november 2016 beantwoordden de deelnemende studenten 40 vragen met betrekking tot het ontwerpen met prefab beton. De 8 besten werden beloond met een studiereis doorheen Europa.

De Federatie van de Betonindustrie organiseerde dit jaar de 4-de editie van haar wedstrijd « Haal meer uit Beton ». Deze online wedstrijd peilt naar de kennis omtrent prefab beton bij de Belgische studenten in de bouw gerelateerde opleidingen. De beloning: een studiereis doorheen Europa voor de top 8 om de meest uitdagende realisaties in prefab beton te ontdekken.

De wedstrijd kon op veel bijval rekenen. 229 toekomstig bouwprofessionals trachtten een ticket voor deze reis te bemachtigen.

De winnaars zijn Tomas Bauwens (Universiteit Gent), Hendrik Hendrickx en Thomas Plumet (KU Leuven), Bram Verheyen (Universiteit Antwerpen), Maximilien Van Hecke en Romain Angonèse (Haute École de la province de Liège), Chloé Vanhoutte (l’ECAM Bruxelles) en Simon Hissette (Haute École Robert Schuman).

De studiereis vindt plaats begin 2017.

Starter van de week: eten we straks allemaal insectenchips?

Made in Kempen - 28 november 2016

Studenten van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven in Geel hebben een chips ontwikkeld op basis van meelwormen. Ze stelden hun innovatie gisteren voor op de Dag van de Wetenschap en dienen hun kandidatuur in voor de Ecotrophelia-wedstrijd van Fevia, de sectororganisatie van de voedingsindustrie. “Bij ons weten bestaat dit nog nergens ter wereld”, zeggen ze.

De opdracht voor Ecotrophelia bestaat erin een eco-innovatief en commercialiseerbaar product te ontwikkelen. “We zijn gaan zoeken naar iets wat veel mensen aanspreekt”, doet Svea Kooper het verhaal. “We wilden iets doen met eetbare insecten, maar tegelijk mochten de insecten zelf niet zichtbaar zijn maar wel in een verwerkte vorm. Daarop zijn we gaan brainstormen en uitgekomen bij een meelwormenchips.”

Smaaktesten
“Op internet zochten we een recept voor tortillachips”, gaat Melissa Van Oeckel verder. “Bepaalde ingrediënten hebben we vervangen door meelwormenpoeder en dan zijn we gaan experimenteren. We maakten nu een chips met 15% en 30% poeder en zullen aan de hand van smaaktesten nog nagaan tot hoever we kunnen gaan.”

“Voor ons product bedachten we de naam The Beetle Factory”, aldus Nathalie Vandermeeren. “We ontwikkelden ook een verpakking en zijn nog bezig met het marketing- en businessplan.” Het ‘chipsteam’ bestaat in totaal uit 6 studenten.

Eetbare insecten vinden meer en meer ingang als duurzaam alternatief voor vleesconsumptie. Ze kunnen duurzaam worden gekweekt en leveren een hoge voedingswaarde, vooral op het vlak van eiwitten. “Wij hopen dat de chips een opstap kunnen betekenen naar het eten van andere voeding op basis van insecten”, zeggen de studenten Master in de Biowetenschappen. Naast de meelwormenversie denken ze ook al aan andere insectenvarianten.

Voor dezelfde wedstrijd ontwikkelde een ander team binnen dezelfde faculteit van KU Leuven een meelwormensoep. In maart 2017 vindt de nationale jurering plaats. Het winnende product stoot door naar de Europese finale.

 

Paul Huysmans

Jonathan Bogaerts wint de Encon Energieprijs 2016

Technologiecampus De Nayer - 25 november 2016

De energieprijs van het ingenieursbureau Encon wordt toegekend aan de student met het beste eindwerk rond energiebesparing of hernieuwbare energietechnieken voor bedrijven. Aan de Encon Energieprijs nemen studenten deel van alle universiteiten en hogescholen van Vlaanderen (industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur en handelsingenieur). Het was dit jaar de zesde editie van de Encon Energieprijs en voor de derde keer behaalde een student master Energie van Technologiecampus De Nayer de eerste prijs. Deze bestaat uit een trofee, een geldprijs van € 2500, en een job aanbieding als project ingenieur bij Encon (inclusief bedrijfswagen, gsm en tankkaart).

Ing. Jonathan Bogaerts, in juni 2016 afgestudeerd aan Technologiecampus De Nayer als Master in industriële ingenieurswetenschappen richting Energie, werd dit jaar door de jury van de Encon Energieprijs als winnaar gekozen. De jury kende deze prijs toe op basis van zijn master thesis ‘Design and manufacturing of a smart iris mechanism for a solar reactor’. De masterproef beschreven in deze thesis werd uitgevoerd in het Solar Thermal Technology Laboratory van Technologiecampus De Nayer onder leiding van promotor dr. Nesrin Ozalp. Het revolutionaire ontwerp van het iris mechanisme laat toe om de lichtflux van een geconcentreerde zonne-energiecollector te regelen voor gebruik in een thermische reactor.

De uitreiking van de Encon Energieprijs vond dit jaar plaats op vrijdag 25 november op het kabinet van minister van Energie Bart Tommelein, in aanwezigheid van drie directieleden van Encon, waaronder de CEO Robin Bruninx.

Sand2Sand voor Cleantechfestival

Technologiecampus Oostende - 24 november 2016

Op het Cleantechfestival 2016 heeft Sand2Sand de MIP Cleantech Battle gewonnen! Sand2Sand wint daarmee een reportage op Kanaal Z en een prijs ter waarde van €5000.

Nieuwe brug aan Gentse Krook ‘getest’

De Standaard - 23 november 2016

Zo’n 150 Gentse studenten architectuur hebben gistermiddag de stevigheid van de gloednieuwe Albertina Sisulubrug, die het Zuid met het Miriam Makebaplein verbindt, getest.

De studenten testten de brug aan het Gentse kenniscentrum De Krook niet door er gezamenlijk op te staan springen, wel door een officiële ‘triltest’ uit te voeren. De studenten moesten twee uur lang een strak schema volgen van joggen, stappen en stilstaan.

‘Bij nieuwe bruggen weten we door berekeningen in de ontwerpfase al wat de draagkracht is, maar concrete metingen om onze voorspellingen aan te toetsen, kunnen nooit kwaad’, zegt professor technologie Peter Van den Broeck van de Gentse afdeling van KU Leuven. Voetgangersbruggen worden vaker op een gelijkaardige manier getest, maar de deelname van meer dan honderd proefpersonen is wel uitzonderlijk.

In maart 2017 gooit De Krook de deuren open. Dat is bijna zes jaar na het begin van de werken. De hoofdbibliotheek aan Gent Zuid gaat vanaf januari dicht. De filialen blijven open. De stad Gent en de bibliotheek nemen wat marge om zeker te zijn dat er niets misloopt en de service optimaal zal zijn.


150 studenten stappen rondjes om voetgangersbrug De Krook te testen

Het Laatste Nieuws - 23 november 2016

De proefkonijnen beginnen te stappen.
De proefkonijnen beginnen te stappen.
Het was een merkwaardig schouwspel gisterennamiddag aan de Zuid in Gent. Een 150-tal studenten architectuur van Sint-Lucas wandelden meer dan een uur rondjes op de fiets- en voetgangersbrug naar de nieuwe stadsbibliotheek De Krook. Het ging om een zogenaamde 'vibratietest'. De studenten kwamen opdagen na een oproep van het ingenieursteam dat verantwoordelijk is voor de bouw van De Krook. Uiteraard bestond nooit het risico dat de brug zou instorten. Met hun spielerei wilden de ingenieurs achterhalen hoe de constructie reageert op een massa volk. De brug bleek uiterst stabiel waardoor er wellicht geen extra schokdempers nodig zijn. Ook als er bij een groot evenement op een zeer korte tijdsspanne een massa volk passeert, is er geen veiligheidsrisico. De nieuwe stadsbibliotheek én brug gaan in maart open voor het publiek. De brug werd al veel gebruikt door werfverkeer.

Studenten Technologiecampus De Nayer op werfbezoek bij Van Roey

Technologiecampus De Nayer - 23 november 2016

Onze studenten bouwkunde gingen op 23 november op bezoek bij Groep Van Roey. Daar maakten ze kennis met de bouwsector, kregen ze een rondleiding bij Staalbeton, maakten ze 2 werfbezoeken en ze kregen ook nog meer informatie over de groep en over BIM.

Lees er alles over op www.groepvanroey.be/bezoek-inspireert-studenten-de-nayer

Studenten Elektronica-ICT op projectweek naar Nieuwpoort

Technologiecampus Gent - 18 november 2016

In het kader van het opleidingsprogramma van het derde jaar bachelor in de industriële wetenschappen, afstudeerrichting Elektronica-ICT leren de studenten een aantal competenties aan via een projectwerk. Het project wordt gefinaliseerd tegen de opendag op 22 april 2017 waar elke groep zijn realisatie voorstelt. Voor de start van het project wordt een week uitgetrokken waarin de studenten verblijven in Nieuwpoort, dit jaar ging de projectweek door van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november 2016. Hier volgt een kort sfeerverslag met foto's:

Op de heenreis brachten we een bezoek aan het bedrijf Skyline Communications in Izegem. Onze studenten werden er getrakteerd op inspirerende woorden van de gebroeders Vandenberghe, een demo en een rondleiding in het bedrijf.

 

Het verdere verloop van de projectweek aan zee omvatte workshops, een presentatie over ‘Project Management’, en groepswerk in teams van een drietal studenten.

 

De luchtige noot was er op woensdagavond met een quiz die door een groep enthousiaste collega’s in elkaar werd gestoken en gepresenteerd. Hun inzet werd zeer gesmaakt door de studenten.

 

Op weg naar huis werd vrijdag nog even haltgehouden bij het bedrijf Televic. Na een algemene voorstelling van het bedrijf volgden onder andere getuigenissen van een paar alumni van KU Leuven Technologiecampus Gent.

 

Voor de studenten was deze projectweek een onvergetelijke ervaring. Ze leerden elkaar kennen op een andere manier dan voorheen op de campus. De gecreëerde groepssfeer zal ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen in het verdere verloop van hun academische carrière. En wees er maar zeker van: de beoogde competenties werden dubbel en dik verworven!