U bent hier: Home / Nieuws / Masterstudenten KU Leuven Technologiecampus Gent creëren oplossing voor het carpool-probleem

Technologiecampus Gent - 22 december 2016

Persbericht KU Leuven en FSTR

Het voorbije half jaar werkten een groep masterstudenten industrieel ingenieur elektronica-ICT van de KU Leuven Technologiecampus Gent aan een reeks algoritmen die de organisatie van carpoolen optimaliseren. Hiervoor werkten ze samen met de Gentse start-up FSTR.

FSTR benadert carpooling vanuit het standpunt van de gebruiker: Hoe kun je zo gemakkelijk mogelijk een gepaste rit vinden naar je bestemming? Op deze vraag biedt FSTR een antwoord. Om carpooling succesvol te laten groeien, heb je grote groepen gebruikers nodig die allen dezelfde richting uitrijden. In de meeste gevallen kennen zij elkaar echter niet. Daarom zijn de klanten van FSTR bedrijven. Zij beheren hun werknemersdata en regelen de betalingen. En de ritten? Die worden automatisch gecreëerd op basis van de kalender en werkschema’s.

De Gentse startup FSTR en de KU Leuven-studenten onderzochten in het kader van het vak ‘Optimalisatietechnieken’ een aantal oplossingen die het opstellen van ritten voor meerdere personen versnelt en daarbovenop inzet op het minimaliseren van het aantal gereden kilometers. De optimalisatie houdt daarbij steeds rekening met verschillende eigenschappen van de gebruikers zoals hun werkschema en het aantal beschikbare plaatsen in een auto.

Nu het semester op zijn einde loopt, presenteerden de studenten hun bevindingen en resultaten in het bijzijn van een jury. Alexander D’hoore en Kristof Devos (zie foto) vonden de beste oplossing: zij maakten gebruiken van state of the art zoekalgoritmen om zo sterk geoptimaliseerde ritten op te stellen.

FSTR zal deze bevindingen verder verfijnen en waar mogelijk integreren in haar eigen algoritmen.